MEGOLDÓKULCS
 coaching   Budapest
...A holnapoknak minden   kulcsa  két  kezedben   van...

1018.03.21. Az agy és a bél kapcsolata 

Tudtad? Ha a bélflóránk egyensúlya felborul, olyan anyagok termelődhetnek, melyek kulcsszerepet játszanak a depresszió, demencia megjelenésében.

Napi egy joghurt nyugodtabbá tesz minket! A probiotikumok a belünkön keresztül , a belünk által küldött üzenetekkel az agyunkra is jótékonyan hatnak.


2018.03.15. Szabadság - ünnepi haiku 

Tiszta papírra

szabadon sikló tollam

igazat írna


2018.02.27. Bevezetés a reziliencia fogalmába 

Hallottál már a rezilienciáról? Én is csak néhány éve olvastam róla először.

A reziliencia a lelki teherbíró képességünk, az a belső erőnk, ahogyan megküzdünk, és legyűrjük a nehéz, akár válságos helyzetet. Pszichológiai teszttel mérhető adottság - tulajdonság.

Biztosan Te is ismersz olyanokat, akik lebénulnak egy igazán nagy válságban, akiket vezetni kell, vígasztalni, és/vagy határozott utasításokat adni nekik. Akikkel nem vagyunk előrébb a bajban.  Az ő reziliencia szintjük alacsony.

Az a reziliens, aki képes jól alkalmazkodni a stresszes helyzetekhez, drámákhoz, cselekvő módon viszonyulni hozzájuk, képes a megfelelő lépesek megtételére, képes előrefelé menni a bajban is. Gyorsan hoz döntést, vállalja a felelősséget is. Jól ismeri fel a helyzeteket, tanult korábbi kudarcaiból vagy negatív élményeiből.

A traumák, stresszes helyzetek legyűréséhez érdemes fejleszteni a képességet.


2018.02.22. Jó élmény rögzítése 

Ha valami stresszes, nagyobb lélegzetű feladatot sikeresen végrehajtasz, utána jutalmazd meg magad valamivel. Nem feltétlen kell a plázába elrohanni, lehet ez egy szelet csoki, vagy egy mozi, vagy egyszerűen egy békés este könyvvel a kezedben. Az a lényeg, hogy a stresszt oldd fel, zárd le valami pozitív történéssel. Ha ezt a lépést szokássá növeszted, sokkal jobban fogod bírni a gyűrődést, mert az eszed, szervezeted, tudatalattid is emlékezni fog arra, hogy minden rossz (stresszes) után jön valami jó (pihentető).

Először gondolkozz kicsiben: a nagytakarítás végeztével tedd fel a lábad, hörpölj fel egy kávét, lapozd át az újságot, vagy merülj el a fürőkádban. Mosolyogj, megérdemled.

Ha képes vagy kicsit szusszanni, békére lelni és nem a következő feladaton aggodalmaskodni, jó úton jársz.

Használd bátran egy nagyobb munkahelyi feladat megoldása után is egy kellemes, pozitív élményt lezárásként. A tested-lelked hálás lesz, jobban fogja tűrni a stresszt is.


2018.02.16. Multitasking 

A "multitasking" a kognitív tudományos kutatások alapján csupán illúzió. Magyarul: nem vagyunk képesek, sem a nők, sem a férfiak egyszerre többfelé figyelni. Valójában az "egyszem" figyelmünket rángatjuk ide-oda a több feladat között. Egyszerűbbnek, gazdaságosabbnak és sokkal célravezetőbbnek tűnik egyszerre egy dologra koncentrálni.

Gondolj bele, hogy egyszerre- párhuzamosan futtatsz több feladatot: telefonálsz, közben levelet írsz, szól a zene a háttérben, néha beleolvasol az újságba/tanulmányba, ekezben meg kellene nyitnod a naptáradat is, hogy a telefonbeszélgetés alapján beírj egy találkozót.

Mi fog sérülni? Mennyire lesz minőségi a munkád? Mit nem fogsz meghallani a telefonbeszélgetésből? Ha szétforgácsolod a figyelmed, egyre nehezebb lesz kipipálni a feladatokat a listádról, mert egyre későbben végzel velük. Frusztrálni fog ez is. Nem éri meg.

József Attila szavaival:

Ne légy szeles.
Bár a munkádon más keres -
dolgozni csak pontosan, szépen,
ahogy a csillag megy az égen,
ugy érdemes.


2018.02.10. Neurogenesis! 

Hallottál már a hippocampusról? Ez az agyad egy pici része, ahol bizony csodák történnek. Az egyik ilyen a neurogenesis: naponta 700 új agysejt születik itt!
Ha hagyjuk.
Mert a depresszió, a kevés mozgás, az alváshiány, az öregedés gátolja a folyamatot. 
És mi tesz jót neki? A tanulás, minőségi ételek, csökkentett kalóriatartalom, egy pohár vörösbor, fizikai aktivitás, ételek, amiket rágni kell. 
Rajta, segítsünk be a csodának.


2018.02.01. Akiknek hálás vagyok... 

Egy könyvben érdekes kérdést szegeztek nekem: tegyük fel, hogy partit adok azok tiszteletére, akik pozitív hatással voltak az életemre. Kiket hívnék meg? A kérdés elgondolkodtatott, mert bár sokszor gondolok hálával emberekre, még nem képzeltem őket el egyszer sem együtt, mondjuk egymással beszélgetve. Kifejezetten jó érzés volt kicsit lelassulni, elmélázni,  szívem megmelengetni szép emlékekkel. És persze HÁLÁVAL. Te kiket hívnál meg? És hány terítékre lenne szükséged?


2018.01.24. Konvergens és divergens 

A problémák megoldásához általában másképpen áll hozzá a kreatív elme és a magas intelligenciájú (IQ) elme.

A magas intelligenciával bíró agy egy felmerülő probléma esetén nagyon gyorsan kiválasztja a legjobb, korábban már bevált, logikus lépésekből álló, szabályok mentén adódó megoldást. Ezt hívjuk konvergens (összetartó, szűkítő) gondolkodásnak.

A kreatív elme divergens (széttartó, elágazó) módon gondolkodik. Olyan tapasztalatok, élmények, elemek összemosását, összekapcsolását végzi el, ami látszólag nem összetartozó, nem összefüggő - ebből a gondolkodási módból képes valami új - más gondolatot létrehozni. A kreatív elme eredeti módon, sok ötletet felvetve könnyedén sziporkázik, ebből születik meg a megoldás.

A fentiekből következik, hogy a kreatívan gondolkodó ember nem feltétlen magas IQ-val bíró ember. (A kreativitás és IQ csak egy bizonyos pontig mozig együtt - általában a 115-120-as IQ tartományig)

Előfordulhat, hogy ugyanarra a problémára két tökéletes, de merőben eltérő megoldás születik. És ez így van jól. Nem vagyunk robotok, nem vagyunk egyformák, nem azonosak a problémáink.


2018.01.18. IQ vagy EQ? 

Ha hiszed, ha nem, a magas IQ legfeljebb 20 %-ban része a sikerességnek. Egyáltalán nem biztos, hogy a magas IQ-val rendelkező emberek lesznek sikeresek, egyáltalán nem biztos, hogy jól boldogulnak majd az életben. Ez inspiráló hír azoknak, akiknek az IQ-juk átlagos. A boldogulásban, sikerben, előrejutásban, okos döntéseinkben sokkal nagyobb szerepet játszik a megfelelő, magas szintű érzelmi intelligenciánk.


2018.01.10. Tűpontos célkitűzés 

Dőlnek a tanácsok a médiából: mi kell ahhoz, hogy újévi fogadalmainkat betartsuk. Szerintem újévkor nem kell megfogadni semmit. Az újév csupán egy dátum. Ez motivációnak bizony kevés.

Ha már elhatároztad magad a változásra, tűpontos célkitűzés a legelső lépés a változáshoz.

Ez a life coaching folyamat nagyon fontos fázisa. A coachtól kapsz egy vagon kérdést a célkitűzésed pontosításával kapcsolatban. Mondjuk itt van egy a sokból:

Mi tartott eddig vissza, hogy belevágj?

És ez nem számonkérő kérdés! Gondolkozz el, gyűjtsd össze az okokat, elemezd. Fennállnak még ezek az okok? Legyőzhetőek?


2017.12.29. Hamis emlékek 

Tudtad, hogy az emberek egy része meg nem történt, nem valódi emlékeket képes magának gyártani? 

Kanadai kutatók 2000-ben egy alaposan felépített kísérletben egy hőlégballon képével és hamisított fotókkal igyekeztek az alanyokkal elhitetni egy hőlégballonos történetet, majd előidézni, mint emléket. A kísérletben részt vevők felénél sikeresen működött a hamis emlék beültetése. 

Én is képes vagyok felidézni olyan gyerekkori történeteket, amelyeket szüleim és nagyszüleim gyakran emlegettek, én pedig megalkottam magamnak, mint emléket – igaz, a valóság alapján. Veletek is történt már hasonló?


2017.12.27. Milyen coach-ot válasszak? 


2017.12.23. Boldog Karácsonyt! 


2017.12.18. Csak jó célért, jó módon 

Mondd csak, amit épp csinálsz, amivel foglalkozol, amit dolgozol, segít abban, hogy boldog légy?

Ha nem segít, és nem járul hozzá semilyen módon ahhoz, hogy boldognak érezhesd magad, három dolgot tehetsz:

- ha a cél is jó, és az oda vezető út is rendben van, akkor indíts el magadban olyan változást, amely a szemléleteden módosít

- ha a tevékenység célja jó, akkor a módon, a cél felé vezető úton változtass, hogy ne csak a célt, hanem az oda vezető utat is élvezni tudjad

- ha sem a cél, sem az oda vezető út nem a tiéd, akkor vágj bele valami másba - add fel azt, amit épp most csinálsz.2017.12.14. Egy doboznyi szeretet 

A szeretet ingyen van.

A szeretet nem romlik meg, nem romlik el. Nincs szavatossága, lejárati ideje, garanciális problémái.

A szeretetnek mindenki örül, senki nem akarja másnap kicserélni utálatra.

A szeretet korlátlan mennyiségben áll a rendelkezésedre, bátran ajándékozhatod.

Csomagolj hozzá időt, és máris kész a tökéletes ajándék.


2017.12.09. Ne haragudj! 

A harag emésztő érzés. Nem komfortos. Viszketünk tőle. Kényelmetlen. Haragudni egy barátra, családtagra bolondság, haragot tartani, nem beszélni, nem tisztázni a helyzetet: romboló.

A legtöbben úgy vagyunk ezzel, hogy az idő múlásával már nem is tudjuk pontosan, miért kaptuk fel a vizet, miért vagyunk még mindig mérgesek. Ennek ellenére mégis olyan nehezen kezdeményezzük a békülést, olyan súlyos teher kimondani: ne haragudj. (egyébként nem az, sőt, felszabadító, euforikus érzés a bocsánatkérés után a szerettünk nyakába borulni). 

Ha Te is így vagy vele, hát ne mondd ki, de tedd meg az első lépést a másik felé: kívánj neki boldog Karácsonyt. 

Ha neki is elege van abból, hogy haragban vagytok, örömmel fog reagálni rá. 


2017.12.05. Emlék illataink 

Ha idegesnek, rosszkedvűnek érzed magad, meríts erőt illat emlékeidből. A jó illat emlékekhez szép pillanatok társulnak. Emlékszel a gyereked csecsemő illatára? És nagymamád fiókjának illatára? És a ceruza hegyezésére? A friss hó ózonillatára? Csak egy pillanatra csukd le a szemed...


2017.12.01. 22 fok 

Tudod, milyen külső hőmérsékleten vagyunk a legboldogabbak? (Brit, ja nem) kínai és ausztrál tudósok megállapították, hogy az emberek akkor a legelégedettebbek és legboldogabbak, ha a levegő hőmérséklete 22 fok.
"A kellemes hőmérséklet arra ösztönzi az embereket, hogy fedezzék fel a külső környezetet, amely a társadalmi interakcióban és az új tapasztalatokban is bővelkedik". (forrás Index)
Bár most épp zimankó van, de nem kihívás a hóesés és a karácsonyi készülődés közepette nevetni és boldognak lenni. Állítsd a termosztátot 22 fokra.


2017.11.25. Mindjárt... 

A coaching szoba is hangolódik az ünnepekre. Szeretettel várlak!


2017.12.21. A folyamatos tanulás további előnye 

Sokat foglalkoztat az Alzheimer kór - talán mert személyesen is érintett a családom. Nemrég láttam egy TED előadást a témában. A kór ellen egyelőre nincs orvosság, de a betegség lefolyását le lehet lassítani új idegpályák, új kapcsolódások létrehozásával. Ennek remek módja, ha teljesen új dolgokat tanulunk, amit eddig még sosem. Például tanuljunk olaszul, vagy oldjunk mmeg logikai feladatokat (olyan tipusúakat, amit eddig nem próbáltunk). A lényeg, hogy vadiúj infókkal bombázzuk az agyunkat. 

Szóval ha sokáig szeretnénk élni, és egészséges aggyal, akkor folyamatosan képezzük magunkat . A kényszerből csoda születhet. 


2017.11.19. 72 óra 

Hallottál már a 72 órás szabályról? 
A szabály lényege: ha van egy terved, álmod, célod, és szeretnéd, ha megvalósulna, akkor a kigondolástól, elhatározástól számított 72 órán belül tedd meg az első lépést, különben merő álmodozás marad az egész.


2017.11.16 Black Friday 

Fekete péntek: Te részt veszel az őrületben? Frusztrál a Karácsony? Néhány tipp:

- addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér - határozd meg előre a kereteket és ragaszkodj hozzá

- készíts már akár nyáron listát a lehetséges ajándékokról, ötletekről - kinek, mit szánnál

- Nyugodtan kezd meg az ajándék vadászatot akár szeptemberben

Ha sikerült beszerezned egy-egy ajándékot, ÖRÜLJ NEKI Te is, meríts jó érzéseket belőle Te is, hiszen egy szerettednek fogod adni, és megtaláltad a neki való meglepetést! Nekem a Karácsonyi Ajándékvadászat nem nyűg, abban is örömömet lelem, ha kitaláltam, mi lenne a tökéletes ajándék a szerettemnek, az is örömmel tölt el, ha sikerül megvennem, és a legnagyobb öröm, amikor látom a csillogó szemeket a fa alatt. Nem vagyok álszent, nem írom le azt, hogy vonulj ki ebből az őrületből, de ha már benne vagyunk, hozzuk ki belőle a legjobbat.

Örüljünk neki. Ajándékozni jó.


2017.11.11. Pozitív célkitűzés 

A célokat pozitív megfogalmazásban, állításokkal kell kitűznünk.

Nem hangzik jól az a cél, ami tagadást jelent. Példa: Rossz megfogalmazás: Nem szívok el több cigit! Jó megfogalmazás: Leszokom a dohányzásról, abbahagyom a cigizést. Rossz: Nem eszek annyit. Jó: Kevesebbet eszem. A negatív állítások üzenete az agyunk felé nem megfelelő.

Sokkal több energiát vagyunk képesek pozitív célokkal mozgósítani! Pesze önmagában a célkitűzés nem jelent semmit, ha nincs bennünk akarat, elköteleződés a változtatáshoz. A pozitív célkitűzés az egyike az első lépéseknek. És persze legyen SMART is!


2017.11.07. Panaszkodás helyett cselekvés 

Szoktál panaszkodni? Néha tényleg jól esik valakinek elmondani, hogy mi bánt, de alapvetően bizonyos bizalmi körön kívül ne panaszkodj. Közeli barátnők, barátok, családtagok természetesen biztosan szívesen meghallgatnak, és ha kell segítenek is tanácsaikkal, de munkatársaknak, ismerősöknek ne panaszkodj! Egy idő után kerülni fognak, nem szívesen beszélgetnek veled. Ha feszít a mondanivaló, keress egy life coachot. Ő a Te embered, figyelmesen és együttérzőn fog meghallgatni. Neki Te és a problémád fontos lesz. 

Ne engedd, hogy tetőzzön benned a ki nem mondott szavak miatti feszültség. Ne betegítsd meg a tested azért, mert nem tudsz kivel beszélni. Még a testi tünetek jelentkezése előtt vedd kezedbe az irányítást, és fordulj szakemberhez.


2017.11.03. Nagyszüleink tapasztalatai 

Nagyszüleink rengeteg tapasztalatot felhalmoztak életük során. Érdemes meghallgatni őket! Ha bajban vagy, minden információ, minden tudás számít, amire esetleg támaszkodhatsz. Faggasd ki nagyszüleidet, hogy az ő életükben milyen konfliktusok voltak, és ők hogyan oldották meg? Mi befolyásolta döntéseiket? Mi segített nekik a továbblépésben? Hogyan bírkóztak meg a veszteségekkel? 

Nekik jól fog esni, hogy mesélhetnek, Neked pedig óriási tapasztalatgyűjtés lesz. Erőt fog adni.


2017.10.31. Erőforrásaink 

Amikor bajban vagy, minden erőforrásodat mozgósítanod kell. Mik lehetnek ezek az erőforrások? A jó tulajdonságaid, a felhasználható lehetőségek, emberek, akik segíthetnek, készségek, amik benned vannak, korábbi tapasztalatok... és bármi, ami elő tudja mozdítani a megoldást. A coaching segít az erőforrásokat felkutatni, rendszerezni, priorizálni. Segít eldönteni: mit lehet, mit érdemes, mit nem érdemes erőforrásaid közül bevetni. 


2017.10.28. Én vagyok a főnök 

Amikor írok, én döntöm el, mi kerül a papírra, mennyire leszek magamhoz őszinte, hová vezessen a leírt mondat. Én vagyok a főnök. Izgatott lettem, mikor ennek ízére rájöttem.

Olyan sok helyzetben érzem magam bezárva, tehetetlenül, olyan sokszor sodródom, olyan sokszor mondják meg mások, mit lehet és mit nem, de milyen jó, hogy van egy hely, egy alkalom, egy pillanat, amikor én vagyok a főnök, az én döntéseim alapján haladok előre, születik valami jó - nekem. Mindegy, hogy az hely a konyha, ahol flow élményben tortát sütök, vagy a kerékpárút, ahol simogat a nap, miközben a kedvenc zenémet hallgatva tekerek. 

Te miben vagy főnök?


2017.10.23. Mit jelent a SMART cél? 

Tudod, mi az a SMART cél?

Millió helyen olvashattad már, de ismétlés a tudás anyja:

konkrét (minél pontosabban határozod meg a célod, annál világosabb és motiválóbb lesz számodra)

mérhető (tudd, hol vannak a mérföldkövek, hol tartasz éppen a célodhoz vezető rögös úton)

elérhető (képes legyél megtenni, meg tudd teremteni a feltételeket, ne a vágy szintjén mozogj)

releváns (alapvető és fontos cél legyen az életedben, SMART célt ne tűzz ki piti dologért, csak olyanért, miért érdemes a komfortzónádból kilépve áldozatot hozni)

időben véges (vagyis legyen egy határidő, amikorra elérnéd a célod. A Jól kitalált határidő nem nyomaszt, hanem motivál)


2017.10.20. Leírt célok 

Tudtad? Tudtad, hogy azok az emberek, akik konkrétan leírják, milyen célokat szeretnének elérni, sikeresebbek? Gondolj bele: ha leírjuk, akkor már illik vele valamit kezdeni, már felelősséget érzünk a saját szavaink iránt.

Szóval írd csak le az elérendő célt, tegyél hozzá határidőt, tedd ki a hűtő ajtajára, és hajrá, vágj bele.


2017.10.15. Pillecukor és önkontroll 

Hallottál már a Pillecukor tesztről?

Vajon a gyerekek az azonnali kisebb vagy későbbi nagyobb adag pillecukor javára döntenek? A kutatók szerint a nagyobb önkontrollal rendelkező gyerekekből sikeresebb és boldogabb felnőttek lesznek. 
És mi, érett felnőttek mit választanánk: az apróbb, de elégedettséggel eltöltő élményt még ma, vagy a nagy sikert egy év múlva? Nekünk lenne kellő önkontrollunk? Kitartásunk?


2017.10.10. Példamutatás 

Akkor kérhetünk bármit számon a házastársunktól, gyermekünktől, barátunktól, beosztottjainktól, ha mi magunk példát mutatunk. Ha rendszeresen késünk, nehéz lesz a beosztottunktól elvárni, hogy ő pontos legyen. Ha mi magunk nem mozgunk, ne papoljunk a gyereknek a testedzés fontosságáról. Ha mi nem adunk először egy kapcsolatban, ne akarjunk kapni. 

A személyes példamutatás akkor is fontos, ha nem támasztunk hasonló követelményeket a másik felé. Mindenben.

A példamutatásra az igényünk belülről fakadjon, ne külső nyomásra cselekedjünk.

"Miért legyek tisztességes? Kiterítenek úgyis. Miért ne legyek tisztességes? Kiterítenek úgy is." (József Attila) 


2017.10.05. SZM 100 

" Senki sem ígérte, hogy az élet harmonikus döccenő nélküli. Anyám azt mondta:

egyet tanulj meg: Hétfőn hétfő, kedden kedd. Egyik sem ikertestvér. Hogy mit hoz a kedd azt ne kezdd el siratni félelmedben hétfőn. Hogy mit adhat a kedd, azt ne tervezd hétfőn. Hátha nem hozza be. Az egyik nap ilyen, a másik olyan. Egyetlen egyet kell megjegyezni, ha harmonikusan élni akarsz. Ha jót hoz, akkor józanul viseld, hogy most örömöd van. Józanul és fegyelemmel. És ha baj van, azt is viseld józanul és fegyelemmel. Engem erre neveltek."

100 éve született Szabó Magda.


2017.10.04. Picasso 

Mindannyian a saját szűrőnkön keresztül látjuk, érzékeljük a világot. Te nem azt látod, amit én, bár ugyanazt nézzük. A látványhoz hozzáadódnak emlékeink, érzéseink, aktuális hangulatunk, tudásunk, félelmeink... és még annyi minden.

Olvastam erről egy találó történetet, főhőse Picasso (nem tudom, valóban megtörtént-e, de mindegy is):

Egy hölgy megkérte Picasso-t, hogy fessen róla portrét. A kép elkészült, a hölgy átnyújtotta a csekket. Másnap a hölgy férje feldúltan rontott be a képpel Picasso műtermébe. "Itt a képe, visszahoztam, kérem vissza a pénzt, mert ez a kép egyáltalán nem hasonlít a feleségemre. Látja? Így néz ki a feleségem!" -erre előhúzott a zsebéből egy fotót, és Picasso orra alá dugta. Picasso ránézett a képre, majd a férjhez fordult:

" Ezek szerint a felesége kicsi, fekete-fehér és lapos?"


2017.09.29. A zene ereje 

A zene terápia. A zene, amelyet Te választasz, orvosság. Használjuk a zene szívünkre és elménkre ható pozitív erejét pihenésre, gyógyulásra, kikapcsolódásra. A zenét élvezni, értékelni tudja az is, aki egyébként botfülű, és az is, akinek az énekhangjával üveget lehet elpattintani. A zenehallgatáshoz nem kell iskolázottság, nem kell érteni hozzá. A zene demokratikus, mindenkinek elérhető, csak nyitott fülekre és szívre van szükség. Hagyd a zenét hatni! 

"Teljes lelki élet zene nélkül nincs. Vannak a léleknek régiói, melyekbe csak a zene világít be." - Kodály Zoltán


2017.09.25. Figyelem és empátia - út a rokonszenvhez 

Dale B. Carnegie amerikai író, előadó már az 1910-es években tréningeket, előadásokat tartott New Yorkban arról, hogyan lehet barátokat szerezni, hogyan kell embertársainkkal bánni. Meglátásai, tanácsai ma is helytállóak, megszívlelendőek.

Az alábbi kettőt ajánlom most figyelmetekbe:

"Két hónap alatt több barátot szerezhetsz, ha őszintén érdeklődsz mások iránt, mint két év alatt, ha arra törekszel, hogy mások érdeklődjenek irántad."

"Az emberek háromnegyed része éhezi és szomjúhozza az együttérzést. Adj nekik, és szeretni fognak!"2017.09.21. Az introvertált ember és a zaj 

Részt vettem egy többszáz fős, külső helyszínen megrendezett eseményen. Az introvertáltak egy része már itt felszisszen. Ha tetézem azzal, hogy egész nap, hét órán keresztül elképesztően hangosan szólt a tuctuc zene, együttérző sajnálatban lesz részem.

Fontos, hogy tisztában legyen az extrovertált többség azzal, hogy egy nagyfokú "hang- vagy zajszennyezés" kiheverése egy introvertált ember részéről órákba, esetleg napokba telik.

Én sem tettem másként, mint bekuckóztam otthon a csendben, puha párnák közé, és relaxálással igyekeztem fejfájásomon enyhíteni. A hétvégét  ilyenkor csendben szeretem eltölteni.


2017.09.15. Az empátia és az agy 

Amikor empátiát érzünk valaki más iránt, vagyis azonosulunk egy másik ember érzéseivel, ugyanazon idegi struktúrák aktiválódnak az agyunkban, mint amikor a saját érzelmeinket éljük át. Az empátia kialakulására a gyerekkorunk, legfőképpen anyukánk hozzáállása van a legnagyobb hatással. Ha valaki kevésbé empatikus, de változtatni szeretne ezen: az empátia fejleszthető.


2017.09.10. A változásról 

Carl Rogers pszichológus szerint a jól működő személy állandóan változik, miként az élet is állandó változásban van körülöttünk. Ez a szemléletmód  hihetetlen szabadságot ad - gondolj csak bele - , fogjuk fel, hogy nem kell egyféleképpen, ugyanabba a sémába belekényszerítve magunkat élnünk. Változhatunk, szabad, megfordulni, szabad újra kezdeni, szabad a személyiségünkben is változni, elszánás és akarat kell hozzá.


2017.09.06. Írj! 


Tényleg nem tudom, eddig miért nem írtam naplót: napi 15 perc írás csökkenti a stresszt és a szorongást. A stressz szinted csökkenésének pedig egy csomó pozitív hozadéka van, tudod Te is.
Kézzel írj! Bármiről.


2017.09.02. Megfordulni jó 

Megfordulni jó

Ezt nem tudod, amíg nem gyakorolod.Azt hiszed, gyökeresen mással foglalkozni, mint addig éveken át, valamit teljesen feladni, vagy valakiről lemondani, új barátokat szerezni, és teljes figyelmeddel megajándékozni őket, rettentően kimerít majd.

Frászkarikát.

Pihentet. Az ellenkezője öregít, a szokásaidban való eltehénkedés.A hamis barátságok őszintétlen rituáléja.A megszokott szemét látványa.

Megfordulni, az is egy új élet.

(Kornis Mihály: Vígasztalások könyve)


2017.08.31. A szétfolyó idő 

"Nagyon szeretnék elmenni egy időgazdálkodási tanfolyamra, mihelyt be tudom illeszteni a naptáramba" (Louis E. Boone) 

Ha Te sem tudod jól beosztani az idődet, és kész káosz az életed emiatt, semmi gond, nem vagy ezzel egyedül.
A coaching segít a fontos dolgokra fókuszálni, hatékonyabbá válni. Bátran keress!


2017.08.25. A ceruzák és a kreativitás 

A rutinból ledarált hétköznapok nem tesznek jót a kreativitásunknak. 
Olvastam egy érdekeset: 
ha toll helyett ceruzát használsz, akkor a ceruza illata az agyad titkos zugaiban önkéntelenül felidézi azokat az időket, amikor még gyerek voltál, és nem voltak benned szabályok és elvárások, amelyek visszafogták volna a Benned lévő kreativitást.
A ceruza segíthet megnyitni az elméd az új ötletek felé.


2017.08.22. Az információ mennyisége 

" A középkor embere egész életében annyi emberrel találkozott, ahánnyal a a mai európai egyetlen hét leforgása alatt." - hát ennyi információt kell feldolgoznunk... csoda, ha belefulladunk? 


2017.08.18. Legyél Te is hős! Ments életet!


2017.08.15. Más kárán 

Te hiszel abban, hogy az okos más kárán tanul? Bevallom, én nem. Oké, rendben, vannak olyan dolgok, amelyeket nem teszünk meg, akkor sem, ha még nem tapasztaltuk meg személyesen negatív hatásait. Mondok pár példát: nem dugjuk be a villát a konnektorba, mint dr. House. Nem ugrunk ki a hetedikről.

Én nem erre gondoltam. Bizonyos tapasztalásokat meg kell élnünk. Nem hihetünk abban, hogy ha a barátnődet egy külföldi fiú becsapta, akkor minden külföldi fiútól tartózkodnod kell. Vagy ha vállalkozott valaki a családban, és belebukott, akkor neked azért nem kellene belevágni, hogy "úgy ne járj, mint a másik". 

Butaság.

Meg kell, élnünk, bele kell vágnunk, meg kell tapasztalnunk.

Ha nem sikerül, leporoljuk a ruhánkat, sírunk egy sort ott, ahol senki nem lát, levonjuk a tanulságot. Akár újra is próbálkozhatunk.


2017.08.10. A frissen kinevezett vezető 

Frissen kineveztek vezetőnek? Boldogulsz? Csak tudd, senki nem születik vezetőnek, még akkor sem, ha egy csomó megfelelő tulajdonsággal, készséggel, kompetenciával rendelkezik. Az őrlődés, a bizonytalanság, a szereptévesztés teljesen normális az elején. Jópár mukahelyen kérhetsz coachingot.

A munkahelyi coaching és a privát coaching többek között abban tér el egymástól, hogy mivel ott a munkahelyed  fizeti a folyamatot, a coach általában referál Rólad a megrendelő, munkáltató felé. Ha ezt el szeretnéd kerülni, keress egy saját coach-ot, akit Te fizetsz. Ő más szempontok alapján fog Veled dolgozni, ott Te leszel a fontos, és nem leszel olyan kényszer alatt, hogy meg kell felelned már a coachnak is. Lehetsz szomorú, vidám, bizonytalan, tépelődő, ideges, döntésképtelen, senki nem fog ezért elítélni.

Ott Te leszel a főszereplő.


2017.08.05. Lehetetlen küldetés 

A megfelelési kényszer sokunk problémája. Életem első 45 évét ilyen kényszerrel éltem le. Ma már kijelenthetem, hogy teljességgel feleslegesen. A saját mindennapjaimat keserítettem meg azzal, hogy olyasmiket csináltam, mondtam, vállaltam el, ami nekem nem szolgált hasznomra, nem okozott örömet, elrabolta az időmet, mindezt azért, hogy "szeressenek". Ma már az a lényeg, hogy a csapatom (család, barátok, közeli munkatársaim) elfogadjon olyannak, amilyen vagyok.

Nem próbálok mindig mindenki kedvében járni, ugyanis EZ EGY LEHETETLEN KÜLDETÉS.


2017.08.01. Az igazmondás 

A coaching folyamat biztosítja Neked azt a helyet, azt a személyt, ahol-akivel teljességgel őszínte és igazmondó lehetsz. Tudnod kell, hogy harmadik félnek csak bűncselekmény esetén adhatom ki az adataiddal együtt az üléseken elhangzott információkat. Mivel feltételezzük a kettőnk közötti teljes őszinteséget, nincsenek játszmák. Ha igazat mondasz, nem nekem lesz jobb, hanem Neked. Sokan vagyunk úgy egy problémával, hogy icipicit ferdítünk magunkban, figyelmen kívül hagyunk bizonyos tényeket, hogy könnyebben felmenthessük magunkat a felelősség alól. Milyen felelősség? Hát a döntés, előrelépés felelőssége.

Szóval a folyamatban magadhoz krell őszintének lenned.


2017.07.25. A koaktív coaching környezete 

A coaching folyamat és a coach híján van az ítélkezésnek.

SENKIT nem ítélünk meg a folyamat során, minden ügyfelet elfogadunk olyannak, amilyen valójában.


2017.07.20. A koaktív coaching alapja 

"A coaching kapcsolatnak arra az alap tételre kell épülnie, hogy az ügyfelek természetesen kreatívak, leleményesek és teljesek, képesek a legjobb döntések meghozására.

Alaptétel az ügyfél képességeibe és integritásába vetett bizalom. "

(forrás: Koaktív coaching c. könyv)